ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ο συγγραφέας της Νεοελληνικής Γραμματικής

Πήγαινε κάτω

ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ο συγγραφέας της Νεοελληνικής Γραμματικής Empty ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ο συγγραφέας της Νεοελληνικής Γραμματικής

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Σαβ Νοε 26, 2011 8:59 pm

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΣΤΟ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ

Στο παρασκήνιο της «Νεοελληνικής Γραμματικής»


Χ.Ν.Ε.Ι.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Το έργο του γνωστό. Συστάσεις δεν χρειάζεται ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, ο συγγραφέας της «Νεοελληνικής Γραμματικής». Πτυχές από την προσωπική του ζωή, τα παιδικά, μαθητικά του χρόνια, την επικοινωνία του με ανθρώπους του πνεύματος, φίλους του, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την πανεπιστημιακή διαδρομή, φωτίζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα σε μια έκθεση στο Ιδρυμα Ευγενίδου.

Συνομιλητής του Ζίγκμουντ Φρόιντ και άλλων προσωπικοτήτων στην Ευρώπη, ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης - ο πρώτος που ασχολήθηκε με την ψυχανάλυση στην Ελλάδα - ήταν άνθρωπος εργατικός, συστηματικός, ευρυμαθής, πολυταξιδεμένος, «ταγμένος στον σκοπό του και ίσως γι' αυτόν τον λόγο και εσωστρεφής», όπως εξηγεί ο Γιώργος Παπαναστασίου, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών.

Ολα τα προηγούμενα αναδύονται από τα εκθέματα του Αρχείου Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Ανάμεσά τους ένα σχεδιάγραμμα με το γενεαλογικό δέντρο του Τριανταφυλλίδη που σχεδίασε ο ίδιος, δύο τετράδιά του από τα μαθητικά χρόνια, ένα της Γραμματικής Α' Δημοτικού και ένα άλλο της Ιστορίας Α' Γυμνασίου στο οποίο υπάρχουν σκαριφήματα χαρτών.

Ακόμη εκτίθενται φωτογραφίες από τα σχολικά του χρόνια, με τους συμμαθητές της τάξης του, με την οικογένειά του, καθώς και πορτρέτα του. Επίσης το απολυτήριό του από το Βαρβάκειο (1900), το βιβλιάριο σπουδών του από τη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς κι εκείνο από τα φοιτητικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Μόλις στα 22 του εξέδωσε το βιβλίο «Ξενηλασία ή Ισοτέλεια», μια μελέτη για τα ξένα δάνεια της νέας ελληνικής γλώσσας, κάτι που αναφέρεται και στην επιστολή - που εκτίθεται - από την Ελβετία προς τον καθηγητή του Γεώργιο Χατζιδάκι (1905).

Απόψεις για την ψυχανάλυση μοιραζόταν και με την Πηνελόπη Δέλτα, όπως φαίνεται επίσης σε επιστολή. Κοντά στα άλλα, και το διδακτορικό του δίπλωμα και δακτυλόγραφο σχέδιο αντιφώνησής του στην τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του στο Θέατρο Ολύμπια της Αθήνας (28 Μαΐου 1951), στο οποίο είναι εμφανή τα σημάδια της νόσου Πάρκινσον στη γραφή του.

ΠΗΓΗ http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4675595
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης